Trapez
Marek: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez prostokątny o podstawach długości a i b.
3 lis 21:35
Marek: Podbijam.
3 lis 21:47
Marek: Jeszcze może podbiję, bo trochę osób się kręci, może ktoś zobaczy.
3 lis 22:10
Aga:

r=U{1}{2]h
Z warunku kiedy można w czworokąt wpisać okrąg mamy:
h+c=a+b
c=a+b−h
Z Pitagorasa
h
2=(a+b−h)
2−(a−b)
2
h
2=a
2+b
2+h
2+2ab−2ah−2bh−a
2−b
2+2ab
3 lis 22:32
Marek: Dzięki, Aga.
3 lis 22:35
Aga: Ok, ale jeszcze trochę policz .
3 lis 22:37
Marek: W końcu do tego doszedłem. Dzięki, jesteś wielka!
3 lis 22:58