Czworokąt
Marek: Czy istnieje czworokąt o prostopadłych przekątnych i długościach boków 10, 20, 25 i 30?
Dlaczego?
3 lis 21:34
Marek: Podbijam.
3 lis 21:47
Marek: Jeszcze może podbiję, bo trochę osób się kręci, może ktoś zobaczy.
3 lis 22:10
dero2005:

x
2 + y
2 = 100
y
2 + z
2 = 625
z
2 + t
2 = 900
t
2 + x
2 = 400
z pierwszego
x
2 = 100 − y
2
wstawiam do ostatniego
t
2 + 100 − y
2 = 400
t
2 − y
2 = 300
t
2 = 300 + y
2
wstawiam do trzeciego
z
2 + 300 + y
2 = 900
z
2 + y
2 = 600 co jest sprzeczne z drugim równaniem y
2 + z
2 = 625
3 lis 22:26
Marek: Dzięki, Dero.
3 lis 22:35