Ciag geometryczny
matura_z_matematyki: Jak zacząć takie zadanie:
Iloczyn 4 poczatkowych wyrazów ciągu geometryczngo jest równy 212. Wyznacz iloczyn
pierwzego i czwartego wyrazu.
15 mar 15:13
Bogdan:
Czy chodzi o 212 ?
15 mar 15:15
matura_z_matematyki: 2
12 powinno byc
15 mar 15:15
matura_z_matematyki: tak właśnie poprawiłem
15 mar 15:15
Eta:
a14* q6 = 212
(a12*q3)2= 212
to a12*q3 = 26= 84
a1 *a4 = a12*q3 = 64
to wszystko
15 mar 15:23
Eta:
oczywiście "chochlik" = 64
15 mar 15:24
matura_z_matematyki: Było by mi ławiej gdybym dostał chociaz słówko wyjaśnienia... Chce zrozumieć zadania a
nie rozwiazać
15 mar 15:24
Bogdan:
Ciąg geometryczny (an):
1. a1 * a2 * a3 * a4 = 212 => a1 * a1q * a1q2 * a1q3 = 212 =>
=> a14 * q6 = 212 => (a12q3)2 = (26)2
a1 * a4 = a1 * a1q3 = a12q3 =
Dokończ sam
15 mar 15:25
matura_z_matematyki: ok juz widze wszystko

Dziekuję
15 mar 15:26