:(
Nikita : Rozwiąż równanie:
(x+ 1)(x2 + 2 ) + (x+2)(x2 + 1) = 2
3 lis 21:25
ICSP: wymnóż i rozłóż.
3 lis 21:26
Nikita : x
2(x + 1)+2(x +1) + x
2(x+2)+(x +2) = 2
I co dalej
3 lis 21:30
Nikita : wgl o to chodziło
3 lis 21:31
ICSP: wymnóż a nie wyłącz przed nawias.
3 lis 21:32
Nikita : x3 + x2 + 2x + 2 + x3 + 2x2 + x + 2 = 2
3 lis 21:37
ICSP: zredukuj wyrazy podobne i rozłóż wielomian.
3 lis 21:38
Eta:
2x
3+3x
2+3x+2=0
w(−1)= .......... =0
podziel W(x) przez (x+1)
powodzenia
3 lis 21:38
Nikita : a możesz mi powiedzieć jak to zrobić tym pierwszym sposobem
3 lis 21:40
Nikita : Wyszło mi to tak jak Eta napisała:
2x3+3x2+3x+2=0
no i dalej:
3x(x +1) + 2(x2 + 1) = 0
2(x +1)(x2 −x +1) + 3x(x +1) = 0
(x +1)(2x2 + x + 2) =0
3 lis 21:44
Nikita : teraz w pierwszym x = −1 a w drugim nie ma.
Tak mi wychodzi ale to jest źle.
3 lis 21:45
Nikita : Więc jak to zrobić
3 lis 21:51
ICSP: dobrze jest. Istnieje tylko 1 rzeczywiste rozwiązanie.
3 lis 21:51
Nikita : OK, ok . dzięki
3 lis 21:53
Marek: W odpowiedziach nie zawsze jest dobrze.
3 lis 21:53