dana jest funkcja .......
evela: Dana jest funkcja f(x)=x
2+a. Liczbe a wybieramy losowo ze zbioru {−2, −1, 0, 1, 2, 3}. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania takiej liczby że funkcja f:
a) bedzie miała jedno miejsce zerowe
b) bedzie przyjmowac wartości nieujemne dle wszystkich argumentów x∊R.
Dzieki z góry
Eta:
a) f(x)= x
2 −−− ma jedno miejsce zerowe czyli a= 0
| | 1 | |
|Ω|= 6 A= {0} |A|= 1 P(A)= |
| |
| | 6 | |
b) ramiona paraboli do góry i wierzchołek W(0,a) nad osią OX lub na osi OX dla a≥0
| | 2 | |
A= { 0,1,2,3} |A|= 4 P(A)= |
| |
| | 3 | |