:(
Nikita : Rozwiąż równanie:
5x3 + 21x2 − 21x − 5 = 0
3 lis 20:46
ICSP: 1 jest pierwiastkiem.
3 lis 20:46
Nikita : ale jak to rozpisać

przynajmniej na początku potem już umiem .
3 lis 20:50
ICSP: grupuj to (x−1) albo podziel przez (x−1)
3 lis 20:51
anonim: 5x
3 − 5 + 21x
2 − 21x = 0
5(x
3 − 1) + 21x(x−1) = 0
5(x−1)(x
2 + x + 1) +21x(x−1) = 0 − wzór skróconego mnożenia a
3 − b
3
(x−1)(5(x
2 + x + 1) + 21x) = 0 − wyciągam (x−1) ponieważ powtarza się
(x−1)(5x
2 + 5x + 5 + 21x) = 0
(x−1)(5x
2 + 26x + 5) = 0
x=1 lub 5x
2 + 26x + 5=0
tutaj już możesz deltą więc chyba moja pomoc nie jest potrzebna
3 lis 20:55
Eta:
1 sposób
5(x3−1) +21x(x−1)= 5(x−1)(x2+x+1)+21x(x−1)= (x−1)(5x2+5x+5+21x)=......
3 lis 20:55
Eta:
2 sposób
W(1)= 5+21−21−5=0
dzielisz w(x) przez x −1 schematem Hornera
5 21 −21 −5
1 5 26 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5 26 5 0
W(x) = (x−1)(5x2+26x+5) i delta .....
3 lis 21:00
Nikita : Ok, dzięki
3 lis 21:11
Izaura: Matematyk, nie może znieść bólu, jaki kroi mu się w sercu, kiedy mówiąc o wyznaczniku trójmianu
kwadratowego, mówicie "delta"
Tym bardziej, że nie liczy się "deltą" nawet w waszym rozumieniu to ją się oblicza, a dopiero
potem wykorzystuje wynik wyznacznika trójmianu kwadratowego do obliczenia miejsc zerowych,
jeśli owy wielomian taka posiada.
3 lis 21:18
Eta:
3 lis 21:23
Eta:
Ciekawe co na to powiedziałby Alonso ?
3 lis 21:24
Izaura:
3 lis 21:28