pomoc
ktoss: Rozłóż wielomian na czynniki. Może mi to ktoś wytłumaczyć?
(2x + 1)2 − 2(2x + 1) + 1
3 lis 20:36
ktoss: Wzorem skróconego mnożenia
3 lis 20:36
ICSP: (2x+1)2 − 2(x+1) + 1 = (2x + 1 − 1)2 = 4x2
3 lis 20:37
ktoss: Jak to w ogóle podstawiłeś do wzoru?
3 lis 20:39
kropka: korzystając ze wzorów skróconego mnożenia (a+b)2
rozpisujesz
(2x + 1)2= 4x2+4x+1
a to wymnażasz
− 2(2x + 1) + 1= −4x−2+1=−4x−1
i teraz to razem połączymy to wyjdzie nam
4x2+4x+1 −4x−1=4x2
3 lis 20:39
ICSP: wytłumaczę ci to następująco:
wprowadźmy zmienną pomocniczą
t = 2x + 1
t2 − 2t + 1 = (t−1)2
wracamy do podstawienia i za t wstawiamy 2x + 1
(2x+1−1)2 = (2x)2 = 4x2
Tak jest szybciej. Jednak kropka też ma dobrze.
3 lis 20:41
ktoss: Ok, dzięki.
3 lis 20:43