Zadanie z ciągów
matura_z_matematyki: Mam problem z tym zadaniem:
Suma poczatkowych 11 wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 99, a suma kwadratów
pierwszego i drugiego wyrazu jest równa 45. Wyznacz wyraz pierwszy i różnice ego ciągu,
jeśli wiadomo że są one liczbami całkowitymi.
Dziękuję za pomoc
15 mar 14:52
Eta:
Kochana "maturko"?
jaki jest wzór na Sn dla ciągu arytm.?
podstaw do tego wzoru bo n= 11 Sn = 99
ortzymasz równanie z a1 i r
drugie równanie:
a12 + a22 = 45 zapisz a2 = a1 + r
rozwiąż układ równań!
pamiętaj ,że masz wybrać jako odp; te
r i a1 które € C
powodzenia!
łatwo sprawdzisz swoje wyniki !
15 mar 14:58
matura_z_matematyki: Maturzysto, że tak sobie pozwole zażartować

Dokładnie tak robiłem i dochodze to równania kwadratowego:
41r
2-162r+117=0 i chyba coś jest nie tak, bo takie równanie jest mało prawdopodobne
15 mar 15:01
Eta:
Zaraz policzę

( cierpliwości)
15 mar 15:05
matura_z_matematyki: Juz rozwiazałem

Jednak było to dobre równanie:
r
1 wyszedł ułamek, a r
2=3, potem juz tylko zostało obliczyć a
1
Dziekuję za pomoc

I na pewno jeszcze nie raz skorzystam
15 mar 15:07
Eta:
Wszystko ok!
Licz deltę wyjdzie bardzo ładna
√Δ= 84
teraz już po "ptokach"

powodzenia!
15 mar 15:12