matematykaszkolna.pl
Zadanie z ciągów matura_z_matematyki: Mam problem z tym zadaniem: Suma poczatkowych 11 wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 99, a suma kwadratów pierwszego i drugiego wyrazu jest równa 45. Wyznacz wyraz pierwszy i różnice ego ciągu, jeśli wiadomo że są one liczbami całkowitymi. Dziękuję za pomoc emotikonka
15 mar 14:52
Eta: Kochana "maturko"? jaki jest wzór na Sn dla ciągu arytm.? podstaw do tego wzoru bo n= 11 Sn = 99 ortzymasz równanie z a1 i r drugie równanie: a12 + a22 = 45 zapisz a2 = a1 + r rozwiąż układ równań! pamiętaj ,że masz wybrać jako odp; te r i a1 które € C powodzenia! łatwo sprawdzisz swoje wyniki !
15 mar 14:58
matura_z_matematyki: Maturzysto, że tak sobie pozwole zażartowaćemotikonka Dokładnie tak robiłem i dochodze to równania kwadratowego: 41r2-162r+117=0 i chyba coś jest nie tak, bo takie równanie jest mało prawdopodobne emotikonka
15 mar 15:01
Eta: Zaraz policzę emotikonka ( cierpliwości)
15 mar 15:05
matura_z_matematyki: Juz rozwiazałem emotikonka Jednak było to dobre równanie: r1 wyszedł ułamek, a r2=3, potem juz tylko zostało obliczyć a1emotikonka Dziekuję za pomocemotikonka I na pewno jeszcze nie raz skorzystam
15 mar 15:07
Eta: Wszystko ok! Licz deltę wyjdzie bardzo ładna Δ= 84 teraz już po "ptokach" emotikonka powodzenia!
15 mar 15:12