Znajdź równanie prostej k
Magda: Prosta k przecina parabolę o równaniu y=x2 w punktach A i B. Znajdź równanie prostej k
wiedząc, że punkt P(1,5) jest środkiem odcinka AB.
3 lis 19:56
ICSP: punkty mają współrzędne:
A(x
a;y
a)
B(x
b;y
b)
wiadome jest zatem:
czyli : x
a + x
b = 2
oraz
y
a + y
b = 10
dodatkowo:
y
a = (x
a)
2 = (2 − x
b)
2
(2 − x
b)
2 + y
b = 10
ale y
b = (x
b)
2
otrzymujemy równanie:
(2−x
b)
2 + x
b2 = 10 i z tego odczytujemy że x
b = −1 v x
b = 3
teraz tylko dobrze dobrać resztę punktów.
3 lis 20:00
ICSP: Podam jeszcze odp.
A(−1;1) B(3;9)
A(3;9) B(−1;1)
Pozdrawiam
3 lis 20:01
ICSP: no i prosta k :
y = 2x + 3
3 lis 20:05
Magda: dziękuję, a skąd to yb = (xb)2 ?
3 lis 20:07
ICSP: czy punkt B należy do paraboli?
3 lis 20:08
Magda: no tak należy.
3 lis 20:09
ICSP: to jaka jest zależność między x a y na tej paraboli?
3 lis 20:10
Magda: nie rozumiem tego, mógłbyś wytłumaczyć?
3 lis 20:13
ICSP: mam parabolę:
y = x2
wiemy że do paraboli należy punkt B (xb;yb) wstawiająć za x pierwszą współrzędną a za y drugą
otrzymujemy:
yb = (xb)2
3 lis 20:15
Magda: ok dziękuję, wszystko już jasne.
3 lis 20:18