Równoległobok
Pikletka: Nie wiem z której strony ugryźć to zadanie: "Pole równoległoboku jest równe połowie iloczynu
długości jego boków. Oblicz miary kątów α i β w tym równoległoboku" Tylko tyle, żadnych
obrazków.
3 lis 19:45
Aga:

P=a*b*sinα→wzór
α=30
0
α+β=180
0
3 lis 19:55
Pikletka: Nikt nie wie? A to niby zbiór do podstawy

((((((
3 lis 19:55
Pikletka: Dzięki
3 lis 19:57
kakafe: pole rownoległoboku obliczamy z wzoru P=a*h. Z tresci zadania wynika że P=
12*a*b więc
porównując stronami otrzymamy a*h=
12*a*b Obie strony równania dzielimy przez a i
| | h | |
otrzymujemy h=12b Teraz z wzoru na sinus sinα= |
| za h podstawiamy 12b z czego |
| | b | |
wynika, ze sinα=
12, więc α=30
o więc β=180−α=150
o
3 lis 20:02