wyznaczanie
Galaretka99: 4=a(1−4)2−5 jak wyliczyć z tego a?
3 lis 19:30
ICSP: 3a = 9 ?
3 lis 19:31
Aga: 9a−5=4
3 lis 19:31
ICSP: no tak 9
3 lis 19:32
Galaretka99: ale tam jest wzór skróconego mnożenia i nie wiem jak to wyliczyć..
3 lis 19:32
ICSP: a umiesz wykonać działanie 1−4?
3 lis 19:33
Galaretka99: tam jest jeszcze do kwadratu jk nie zauważyłeś
3 lis 19:34
Aga: Nie musisz stosować wzoru skróconego mnożenia
(1−4)2=(−3)2=9
3 lis 19:36
ICSP: a czy to jest różnica?
(1−4)
2 = (−3)
2 = 9
(1−4)
2 = 1 − 2*4*1 + 16 = 17 −8 = 9 proszę ze wzoru
3 lis 19:37
Galaretka99: Ale te a trzeba wymnożyć przez ten nawias, tak?
Czyli wychodzi
4=(a−4a)2−5
4=(−3a)2−5
3a2= −9
3 lis 19:45
ICSP: (−3a)2 = 9a2
3 lis 19:45
Galaretka99: czyli:
9a
2=−9 /:9
a
2=−1
Czy ja dobrze kombinuje?
3 lis 19:47
Aga: Nie można wymnożyć przez ten nawias, bo najpierw jest potęgowanie.
3 lis 19:49
Galaretka99: Mogłabyś mi to rozpisać bo ja już ogłupiałam całkiem..
3 lis 19:51
Aga: 9a−5=4
9a=9 //:9
a=1.
3 lis 20:10