Bardzo prosze o wytłumaczenie jak to robić.
Nikita : Rozwiąż równania:
a) ( x − 1) 3 + (2x + 3 )3 = 27x3 + 8
b) ( x2 − 5x + 7)2 − (x − 2)(x − 3) = 1
c) (x+ 1)(x2 + 2 ) + (x+2)(x2 + 1) = 2
d) ( x2 + 2x)2 − (x+ 1)2 = 55
3 lis 19:26
Bartek: robisz zgodnie ze wzorami
np.
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
3 lis 19:30
Nikita : wiem, że tak trzeba zrobić , ale mi nie wychodzi.
3 lis 19:34
Eta:
podpowiem
zastosuj podstawienia
b) (x−2)(x−3)= x2−5x+6 = t x2−5x+7= x2−5x+6+1= t+1
(t+1)2−t=1
dokończ ............
d) x2+2x+1−1= (x+1)2 −1 podstaw (x+1)2= t, t≥0
(t−1)2−t= 55 ... dokończ
3 lis 20:11