trygonometria
karola: a)oblicz obwod trójkąta równobocznego opisanego na okregu o promieniu r=2
b)oblicz obwód trójkata równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R= √15
3 lis 19:04
dero2005:

r = 2
r =
13h
p =
13*
a√32
a = 4
√3
3 lis 19:19
anko:

AD.a)
| | 1 | |
czerwona kreska oznacza |
| h |
| | 3 | |
| | 1 | |
w trójkącie opisanym na okręgu r= |
| h |
| | 3 | |
h=6
kąty w trójkącie równobocznym mają po 60stopni
czarne kropki oznaczają kąt prosty
| | 1 | |
różowe kropki to |
| 60stopni |
| | 2 | |
suma miar dowolnego trójkąta wynosi 180st. zatem różowe kropki to 180−(90+30)
z tych zależności można obliczyć podstawę małego trójkąta. promień dzieli bok trojkąta dużego
na połowę, możesz więc obliczyć a a potem to już dasz radę
3 lis 19:22
anko: oj chyba jednak coś namieszałam. widzę, żde dero 2005 zrobił to inaczej. najprawdopodobniej nie
mam racji.
3 lis 19:24
dero2005:

R =
√15 =
23h
p
a = 3
√5
3 lis 19:25
Eta:
a
√3=12 to a= 4
√3 Ob= 3a=...
b)
a
√3= 3
√15
Ob= 3a =....
3 lis 19:28