pomocy
mirek: bardzo prosze o pomoc w zadaniu . doprowadz wzór funkcji kwadratowej f do postaci kanonicznej
f(x)=−x2+2x+8 bardzo prosze o rozwiazanie tego zadania a z nastepnymi to juz sobie poradze na
przykładzie tego
3 lis 18:56
mirek: 
pomocy
3 lis 19:03
Aga: Postać kanoniczna f(x)=a(x−p)
2+q
POSTAĆ OGÓLNA f(x)=ax
2+bx+c
f(x)=−x
2+2x+8
a=−1 b=2, c=8
Δ=b
2−4*a*c=4+32=36
f(x)=−(x−1)
2+9
3 lis 19:09
mirek: i tak wystarczy w odpowiedzi to dac tak jak tu pisze
3 lis 19:27
ICSP: JEST NAPISANE
3 lis 19:28
Aga: Ostatnia linijka jest odpowiedzią.
3 lis 19:31