9
9: jak rozwiązać taki układ :
v + 3 = s/ t -1
v - 3 = s/t+1
15 mar 14:34
Eta:
czy zapis jest tak ? v+3= s/(t-1)
czy? v+3 =( s/t) - 1 bo ja tego nie widzę ?
zapisz jak ma być?
15 mar 14:37
9: v+3= s/(t-1)
15 mar 14:38
Eta: Ok!
przy założeniu t≠1 i t≠ -1
pomnóż pierwsze obustronnie przez ( t -1)
a drugie przez (t +1)
czyli masz:
(v +3)( t-1) = s
( v-3)(t+1) = s
porównaj stronami ( ale musisz coś jeszcze mieć podane w tym zadaniu!
bo masz trzy niewiadome

nie znam treści Twojego zadania ?

a treść jest bardzo ważna !
pewnie chodzi o prędkość v
s - droga i t - czas
jeżeli tak
to dodatkowo podstaw s =v*t
15 mar 14:48
9: Rowerzysta ma przebyć drogę z miejscowości A do miejscowości B q określonym czasie i z
pewną prędkością. Jeśliby jechał z prędkością większą o 3 km/h, to przybyłby na miejsce
godzinę wcześniej, a jeśli jechałby z prędkością o 2 km/h mniejszą, to spóźniłby się o
jedną godzinę. Oblicz odległość od A do B, prędkość rowerzysty i czas jazdy.
To jest treść mojego zadania.
15 mar 14:50
9: Dziękuję już wiem jak to rozwiązać. Długo nad tym myślałam.
15 mar 14:53
Eta:
Masz błąd w zapisie drugiego równania!
( v - 2) a nie ( v - 3) ( popraw to!
15 mar 15:03