Rozwiąż równania:
anko: a) 2|x|+2|x+1|=6
b)xlog2(x+2)+log2(x−3)=1/x
c)log33m−2log3m2+3=0
3 lis 18:16
Grześ: Pomagam
3 lis 18:17
anko: help me please. jestem mega noga z matmy:(
3 lis 18:20
Grześ: a) rozpatrujemy równanie przypadkami:
1. x∊(−
∞,−1), wtedy:
2
−x+2
−x−1=6
2
−x=4
x=−2, spełnia
2. x∊<−1,0), wtedy:
2
−x+2
x+1=6
podstawiam zmienną pomocniczą t=2
x , t∊<1/2,1)
1+2t
2−6t=0
2t
2+6t+1=0
Δ=36−8=28
√Δ=2
√7
3. x∊<0,+
∞), wtedy:
2
x+2
x+1=6
3*2
x=6
2
x=2
x=1, spełnia
x∊{−2,1}
3 lis 18:22
Grześ: b) określam dziedzinę: D: x∊(3,+
∞)
x
log2(x+2)+log2(x−3)=x
−1
log
2(x+2)+log
2(x−3)=−1
log
2[(x+2)(x−3)]=−1
Δ=1+26=27
√Δ=3
√3
| | 1−3√3 | | 1+3√3 | |
x1= |
| ∉D lub x2= |
| ∊D |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 18:26
Grześ: c) dziedzina: D: m>0
log
33m−4log
3m+3=0
t=log
3m
t
3−4t+3=0
A ten przykład Tobie zostawiam
3 lis 18:27
anko: dziękuję ślicznie.

najgorsze jest to, że nie wiem jak zacząć, jak już załapie o co chodzi, to
ręka sama już automatycznie mi wszystko pisze.
3 lis 18:33
anko: powiedz mi tylko, dlaczego t∊(1/2;1) bo tego nie rozumiem.
3 lis 18:35
Grześ: bo w przypadku masz x∊<−1,0), więc wtedy dla t=2x
t∊<1/2,1)
3 lis 18:39