współczynniki
Ania: obliczyć układ równań współczynniki a i b
4a+ b+40=6
a+ b-5=0
15 mar 14:31
Eta: Ania układu się nie "oblicza" tylko
rozwiązuje 
uporządkuj pierwsze równanie i napisz mi co otrzymałaś ?
czekam !
15 mar 14:39
Bogdan:
Nie obliczyć, a rozwiązać.
Np. tak:
1. 4a + b + 40 = 6
2. a + b - 5 = 0 => b = 5 - a
1. 4a + 5 -a + 40 = 6 => 3a = -39 => a = -13
b = 5 - (-13) = 18
15 mar 14:43
Bogdan:
Rozwiązałem do końca, bo chciałem pokaząć na tym przykładzie, jak banalny to jest
problem i jak łatwo się go rozwiązuje.
15 mar 14:45
Ania: zadanie brzmi tak
Dany jest wielomian P(X)=x3-6x2+ax+b.Oblicz współczynniki a i b wielomianu P(x) wiedząc
że P(4)=6 i P(1)=0
Mam więc tak
P(4)=64-24+4a+b
P(1)=1-6+a+b wiec muszę wyznaczyć a i b
15 mar 14:48
Eta:
Widzisz Aniu ! ... jakie to proste!
Bogdan Ci to wykazał!
15 mar 14:51
Ania: Dzięki Bogdan
15 mar 14:52
Bogdan:
Rozwiąż układ równań:
1. P(4) = 0 => 64 - 96 + 4a + b = 0
1. P(1) = 0 => 1 - 6 + a + b = 0
1. 4a + b = 32
1. a + b = 5
15 mar 15:05