pomóżcie ,błagam jestem humanistką
brrr: Wielomian W(x) stopnia 3 jest podzielny przez dwumian : (x+1), (x-5), (x-2). Do wykresu
tego wielomianu należy punkt A=(1,17). Wyznacz wzór wielomianu.
15 mar 14:27
Bogdan:
Wyjaśniam
15 mar 14:32
Bogdan:
Zapisujemy wielomian w postaci iloczynowej:
W(x) = a(x + 1)(x - 5)(x - 2)
W(1) = 17 => 17 = a * 2 * (-4) * (-1) => a = 17/8
W(x) = (17/8)(x + 1)(x - 5)(x - 2)
To jest szukany wzór wielomianu W(x), można ewentualnie wymnożyć wszystko i potem
uporządkować wynik wg malejących potęg zmiennej x.
15 mar 14:37
brrr: Dzięki bardzo
15 mar 14:46