Równania i nierówności z wartością bezwzględną
Ania : Potrzebuje podpowiedzi jak zrobić te zadania:
1.Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których współrzędne spełniają równanie:
a) |x+y|=2
b) |y−x|−x=0
c) |y|=3x
d) |y+1|=2x+4
2. Zilustruj zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają nierówności:
a) |y|>=5
b) |y−1|>4
c)|y|<=|x|−2
3 lis 17:48
Basia:
ad.a
1.
x+y ≥ 0
y ≥ −x
wtedy
x+y = 2
y = −x+2
czyli to będzie prosta y = −x+2 (bo cała spełnia założenie)
2.
x+y < 0
y < −x
wtedy
−x−y=2
y = −x−2
czyli to będzie prosta y = −x −2 (bo cała spełnia założenie)
czyli to będą te dwie proste bo mamy (1) lub (2)
pozostałe podobnie
3 lis 18:09
Ania : a te zadanie 2 jest tak samo tylko ze nierownosci tak
3 lis 18:13