Rozwiąż równanie
xyza: 10
log2x +x
log x = 20
Witam, czy ktoś mógłby mi doradzić jak przekształcić lewą stronę równania

Z góry dziękuję
3 lis 17:41
Grześ: wystarczy tak zrobić:
x
logx=10
log(xlogx)=10
logx*logx=10
log2x, czyli:
10
log2x+10
log2x=20
2*10
log2x=20
10
log2x=10
log
2x=1
logx=1 lub logx=−1
| | 1 | |
x=10 lub x= |
| , oczywiście dziedzina: D: x>0  |
| | 10 | |
3 lis 17:48
:): Wiem, że to stare zadanie, ale właśnie robię ten przykład i nie rozumiem czemu z 10 do potęgi
log2x=10 przeszliśmy do log2 x=1
11 lis 11:58
b: Funkcja wykładnicza jest różnowartościowa co oznacza, że :
ab = ac
b = c
10log2 x = 101
log2x = 1
11 lis 12:04
Mila:
1032=(103)3
(10log2(x)=(10log(x))log(x)=xlog(x)
11 lis 17:58
:) : Dziękuję bardzo
12 lis 10:14