JAK ROZWIĄZAĆ TĘ FUNKCJĘ?
Zbiciu: Naszkicować wykres funkcji
f(x)=3+√x−1
Chodzi mi dokładnie jak rozwinąć to wyrażenie pod pierwiastkiem? Jak mogę się go pozbyć?
3 lis 17:18
Zbiciu: ponawiam pytanie..
3 lis 18:39
Grześ: nie rozwijasz go w ogóle
Rozpoczynasz od wykresu:
g(x)=
√x, to jest gałąź paraboli obrócona o 90 stopni w prawo... naszkicuj sobie

Potem przesuń o wektor [1,3]
3 lis 18:42
Zbiciu: Dziękuję

Nie wiedziałem, że tak można rozwiązać xD
3 lis 18:47
Eta:

D: x>1
g(x) =
√x−1 f(x)= 3+
√x−1
3 lis 18:48
Grześ: D: x≥1
3 lis 18:59
Eta:
tak .... oczywista− oczywistość : x ≥1
3 lis 19:01
Grześ: 
Eta
3 lis 19:02
Eta:
dzięki
Grześ ..........
3 lis 19:13
Zbiciu: Dlaczego to jest przekręcone w prawo a nie w lewo i czemu akurat ta połówka?
4 lis 10:15
Basia:
@Zbiciu
ułóż sobie tabelkę częściową to zobaczysz, chociaż powinieneś wiedzieć jak wygląda wyjres
f(x) = √x
4 lis 10:38