równania
nadia: pomocy ważne
rozwiąż równania
a) 2y2−9x+4=0
b) 3x2+5x+2=4
c) 6x3+6x2−3x−3=0
d) (x−3)(2x−5)(4−2x)2=0
3 lis 17:14
nadia: pomoże ktoś?
3 lis 18:00
kakafe: przykład d: x−3=0 lub 2x−5=0 lub 4−2x=0 & z tego otrzymujemy: x=3 lub 2x=−5 x=212
lub −2x=−4 x=2
3 lis 19:34
ICSP: to ja c zrobię
| | 1 | |
6x3 + 6x2 − 3x − 3 = 6x2(x+1) − 3(x+1) = (6x2−3)(x+1) = 6(x2 − |
| )(x+1) = 6(x − |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
x = −1 v x = |
| v x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 19:36
kakafe: przykład a rozwiązuję przy założeniu, że tam jest 2x
2
Δ=81−4*2*4=81−32=49
√Δ=7
3 lis 19:39
kakafe: no to zostało b:
3x
2+5x−2=0
Δ=25−4*3*−2=25+24=49
√Δ=7
3 lis 19:45