niezależność zdarzeń prawdopodobieństwo
evek: Pan Kowalski ma dwoje dzieci. Czy zdarzenia : A − " Pan Kowalski ma dzieci obojga płci" , B − "
Pan Kowalski ma co najwyżej jednego chłopca" są niezależne? Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc bo kompletnie nie mogę rozpisać tego zadania...
3 lis 17:09
wik: P(A) = 1/2
P(B) = 1 − 1/4 = 3/4
P (A n B) = 1/4 ze jest jeden chlopiec
zatem 1/2 . 3/4 nie rowna sie 1/4.
Zdarzenia sa zalezne (wlasnie istnieje ta czesc wspolna, ze ma 1 chlopca
4 lis 11:14
Basia:
A∩B = {(c,d) (d,c)}
oczywiście i tak są zależne
4 lis 12:41
wik: Sluszna poprawka Basia, to z pospiechu. Mozna to tez pokazac na grafie, ze A i B maja czesc
wspolna)))
4 lis 13:21