mam problem z tym zadaniem pomóżcie humanistce :(
brrr: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy równej 8 cm, ściany boczne
są
trójkątami równobocznymi. Oblicz objętość , pole powierzchni całkowitej , kąt
nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
15 mar 14:25
Krzysiek: V=1/3Pp*H Pp=a2=82=64cm2
H2+(1/2a)2=hb2
hb=a*√3/2=8*√3/2=4√3
H2=(4√3)2-1/4*82=48-16=32
H=√32=4√2
V=1/3*64*4√2=256/3√2 cm3
Pc=Pp+Pb
Pb=4*Ptr.=4*a2*√3/4=82*√3=64√3 cm2
Pc=(64+64√3) cm2
tgα=H/1/2a=4√2/4=√2
tgα=√2
15 mar 14:59