Liczby zespolone
MrPytanie: Wykazać, że ze zbioru pierwiastków trzeciego stopnia z 1 można tak wybrać jeden element ω, żeby
te pierwiastki można było wyrazić w postaci ω, ω2, ω3. Iloma sposobami można wybrać ten
element ω? Wykazać dalej, że:
(1 + ω2)4 = ω;
(1 − ω + ω2)(1 + ω − ω2) = 4;
(1 − ω)(1 − ω2)(1 − ω4)(1 − ω5) = 9;
Nie mam najmniejszego pomysłu jak to zrobić. Proszę o pomoc.
3 lis 16:56
Basia:
1 = 1+0*i
1 = cos0 + i*sin0
| | 2kπ | | 2kπ | |
z=3√1 = cos |
| + i*sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
k = 0 ⇒ z
1=1 = 1+0*i
| | 2π | | 2π | | 1 | |
k =1 ⇒ z2 = cos |
| + i*sin |
| = − |
| + i*U{√3{2} |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
k = 2 ⇒ z3 = cos |
| + i*sin |
| = − |
| − i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 6π | |
i koniec, bo dla k=3 mamy |
| = 2π a to już się pokrywa z 0 |
| | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | | 3 | |
(− |
| + i* |
| )2 = |
| − 2* |
| * |
| *i + |
| *i2 = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
czyli z
3 = z
22
policz tera z
23; zobaczysz, że =1
czyli ω = z
2
3 lis 17:14
MrPytanie: Faktycznie

to jest to dzieki

jak mam wykazac w tych rownaniach? mam po prostu podstawic
z
2 za to ω i obliczyć? Czy może jest jakiś lepszy/łatwiejszy sposób?
I jaka jest odpowiedź na pytanie iloma sposobami można wybrać ten element ω?
3 lis 17:32
MrPytanie: Basia?
3 lis 18:01
MrPytanie: Pomocy
3 lis 18:34
MrPytanie:
3 lis 19:06
MrPytanie:
3 lis 19:35
MrPytanie: aj pomocy
3 lis 20:20
MrPytanie: Przydałaby się pomoc
3 lis 21:02
MrPytanie: HELP Iloma sposobami można wybrać ten element ω?
3 lis 21:26
MrPytanie: jeszcze jeden bump

Wszystkie pytania nadal aktualne.
3 lis 21:52
MrPytanie: poranny bump
4 lis 08:27
MrPytanie: bump
4 lis 11:40
ICSP: nadal do tego nie doszedłeś/aś?
4 lis 11:41
MrPytanie: jak widać
4 lis 11:57
ICSP: NO to podstawiaj po kolei. Też wyjdzie.
4 lis 11:59
MrPytanie: a jest jakis inny sposob?
4 lis 13:56
AC:
Można
np.
(1+ω2)4 = (−ω)4 = ω
4 lis 15:25
AC:
drugie
(1− ω + ω2)(1+ ω − ω2)=(−2ω)(−2ω2)=4
trzecie
(1− ω)2(1− ω2)2=(1− ω)4(1+ ω)2=
=(ω2− 2ω +1)2(ω+1)2 = (−3ω)2ω4=9ω3=9
cbdo.
4 lis 16:25
MrPytanie: Dziekuje

w końcu ktoś się zlitował i nawet zrobił więcej niż prosiłem

Nie rozumiem o co chodzi w tym pytaniu:
Iloma sposobami można wybrać ten element ω?
Chodzi o to ile jest takich elementów ω czy o jakie znowu sposoby wybierania bo nie ogarniam?
4 lis 16:51
AC:
Można tak
ω=z2
lub
ω=z3
4 lis 16:53
MrPytanie:
4 lis 17:00
Eta:
4 lis 17:01
AC:
Mam nadzieje, że rozumiesz przekształcenia.
4 lis 17:08