awdawdawd
karolajn: Podaj dziedzinę wyrażenia, a następnie je uprość
−x2 + x6x4 − 2x3 + x2
z dziedziną nie mam problemu, ale jak to u prośćić ? Mógłbyś to ktoś dla mnie rozwiązać?
3 lis 16:38
Basia:
| | x2(−1+x4) | |
= |
| = |
| | x2(x2−2x+1) | |
| x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | |
| = |
| = ..... |
| (x+1)2 | | (x+1)2 | |
spróbuj dokończyć x
2 −1 = ....
3 lis 16:51
karolajn: dlaczego w mianowniku jest (x+1)2 ?
3 lis 16:56
karolajn:
3 lis 17:11
karolajn: ponawiam, nikt nie jest w stanie mi pomóc ?
3 lis 18:06
Aga: W mianowniku powinno być (x−1)2
3 lis 18:14
Basia:
powinno; dzięki Aga za poprawkę
3 lis 18:16
karolajn: jakoś sobie z tamtym poradziłem...
potrafi ktoś uprościć:
4x3 + 4x2 + x2x2 −7x −4
3 lis 18:30
karolajn:
3 lis 18:51