OBLICZNIE
Łukasz: Witam mógłby ktoś mi pomóc i rozwiązać te zadania z góry dziękuje.
1.W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecieły się w punkcie E.Wiedząc, że
[AB]=9cm,[EB]=4cm,[CE]= 3cm . Oblicz [ED].
2.Uzasadnij, że kąt wpisany oparty na średnicy okręgu jest kątem prostym.
3.Oblicz promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt o bokach 3,4,5.
4.Dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni i podstawach 16 i 12.Oblicz pole i
obwód tego trapezu.
Z GÓRY DZIĘKUJE
3 lis 16:26