matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zapisz w postaci
matma9099:
2
3
1−5x
wyrazenie
+
+
mozna zapisac w postaci
x+1
x−1
x
2
−1
3 lis 16:22
M:
6 mar 12:18
Podstawy Geometrii:
2(x−1)
3(x+1)
1−5x
+
+
=
x
2
−1
x
2
−1
x
2
−1
2(x−1)+3(x+1)+1−5x
2x−2+3x+3+1−5x
=
=
=
x
2
−1
x
2
−1
2
=
x
2
−1
6 mar 12:34