liniowaa
zielone: Dana jest funkcja f(x)= |x−1|−|x+2| dla x∊R
a) Wyznacz zbiór wartości f−cji f dla x∊(−∞, −2)
b) Naszkicuj wykres tej f−cji
c) Podaj miejsca zerowe.
d) Wyznacz wszystkie wartości m, dla których równanie f(x)=m nie ma rozwiązania.
Błagam o pomoc!
3 lis 15:50
Basia:
1.
x∊(−∞; −2) ⇒ x−1 < −2−1= −3 < 0 i x+2 < −2+2 = 0 ⇒
f(x) = −(x−1) − [−(x+2)] = −x+1+x+2 = 3
2.
x∊<−2,1) ⇒ x−1<0 i x+2≥0 ⇒
f(x) = −(x−1)−(x+2) = −2x −1
3.
x∊<1;+∞) ⇒ x−1≥0 i x+2>0 ⇒
f(x) = x−1−(x+2) = −3
dalej kombinuj sam (sama ? samo ? (no bo zielone)
3 lis 15:56
zielone: sama

Dzięki bardzo. Wreszcie ktoś mi pomógł, teraz tylko to muszę rozkminić

Pozdr
3 lis 15:58