LICZBY ZESPOLONE
Avistian: 1.Rozwiąż równanie: |z+i|+|z−i|=2
2. Znaleźć część rzeczywistą liczb zespolonych:
a)
1+i*tgα 1−i*tgα
b)
(1+j)n (1−j)n−2 .
Z góry dzieki za pomoc
3 lis 15:37
Avistian: w 2. zadaniu znaleźć tez czesc urojoną
3 lis 15:38
Godzio:

1. Czyt. suma odległości od punktów (0,−i) i (0,i) na płaszczyźnie zespolonej jest równa 2
Odp: z = 0, z = i, z = −i
Nie ma się co bawić, jak nie pisze że trzeba metodą algebraiczną
3 lis 15:43
Godzio:
| 1 + i * tgα | | (1 + i*tgα)2 | | 1 + 2i*tgα + tg2α | |
| = |
| |
| = |
| 1 − i * tgα | | 1 + tg2α | | 1 + tg2α | |
| | 1 + tg2α | | 2tgα | | 2cosα | |
= |
| + i * |
| = 1 + i * |
| = |
| | 1 + tg2α | | 1 + tg2α | | cos2α + sin2α | |
= 1 + i * 2cosα (pomnożyłem licznik i mianownik przez cos
2α w pewnym momencie, myślę
że będziesz wiedzieć o który to moment chodzi

)
3 lis 15:46
Godzio: No i oczywiście Rez = 1, Imz = 2cosα
3 lis 15:46
Godzio:
| (1 + j)n | | (1 + j)n(1 + j)n − 2 | |
| = |
| = |
| (1 − j)n − 2 | | (1 + 1)n − 2 | |
| (1 + j)2n − 2 | | [ (1 + j)2 ]n − 1 | |
| = |
| = U{(2j)n − 1}{2n − |
| 2n − 2 | | 2n − 2 | |
2} =
| | 2 * (2j)n − 1 | |
= |
| = 2 * jn − 1 |
| | 2n − 1 | |
O ile wszystkie moje przekształcenia był dobre, to ta część rzeczywista i urojona zależy od n:
jeśli n = 4k mamy: 2 * j
4k − 1 = − 2j, n = 4k + 1 mamy: 2 * j
4n = 2 * 1
n = 2
n = 4k + 2 mamy: 2 *j
4k + 1 = 2j , n = 4k + 3 mamy: 2 * j
4k + 2 = − 2
więc różnie jest z Rez i Imz
Proszę jednak kogoś o sprawdzenie tego
3 lis 15:54
Avistian: @Gondzio W 2a) w liczniku we wzorze skroconego mnozenia wydaje mi się że powinien być −tg
2 α.
Poza tym moglbys mi bardziej to zadanie 1 wytlumaczyc, bo nie bardzo rozumiem skąd Ci takie
wyniki wyszły
3 lis 16:00
Avistian: przepaszam powinno byc Godzio
3 lis 16:01
Godzio:
2.a) Zgadza się, popraw sobie

Suma odległości musi być równa 2
Dla z = 0 odległość z do z − i jest równa 1, odległość z do z + i jest równa 1 więc suma jest 2
Dla z = i, odległość z do z − i jest 0, odl. z do z + i jest 2, suma: 0 + 2 = 2
Analogicznie dla z = −i
3 lis 16:16
Avistian: czy w 2a) ten minus nie zmienia calego sensu zadania? bo wtedy nie mozemy czesci rzezcywistej
jako 1 zapisać

Dziekuję za pomoc
3 lis 16:18
Godzio:
No nie możemy, alei tak jest prościej, po pomnożeniu przez cos2α mamy:
cos2α − sin2α = cos2α
więc nasze z = cos2α + 2cosα * i
3 lis 16:22