dziedzina
skra83: Czy może ktoś pomóc w następujących zadaniach?
Należy wyznaczyć dziedzinę następujących funkcji:
a) f(x)=√log12 x+19−x2
b) f(x)=√log12 2xx−1
3 lis 15:35
skra83: Sprawa jest taka ze tok rozwiązywania jest identyczny jak odpowiedziach a jednak wychodzi mi
inny wynik, dlatego jak ktoś może niech rozwiąże chociaż jeden ale do końca, żebym zobaczył
błąd?
3 lis 15:41
Basia:
ad.1
1.
9−x
2 ≠ 0
2.
3.
| | x+1 | |
log1/2 |
| > 0 = log1/21 ⇔ |
| | 9−x2 | |
3 lis 15:51
skra83: Wiem jak to rozwiązać ale potrzebuje żeby ktoś rozwiązał to bo wychodzi mi inny wynik niż w
odpowiedziach
3 lis 16:05
skra83: xin
3 lis 16:06
Basia:
no to pisz rozwiązanie, poszukamy błędu
3 lis 16:06
skra83: mój wynik końcowy to x∊(−1−√332;−3)∪(−1;−1+√332)
3 lis 16:10
3 lis 16:19
Basia:
Δ
L = 1+32 = 33
√33 <
√36 =6
| | −1−√33 | | −1−6 | |
x1 = |
| > |
| > −3 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√33 | | −1+6 | |
x2 = |
| < |
| < 3 |
| | 2 | | 2 | |
czyli będzie
(−3, x
1) ∪ (x
2, 3)
3 lis 16:37
Basia:
oj źle; poczekaj chwilę
3 lis 16:38
Basia:
1+
√33 > 6
√33 > 5 prawda
czyli
x
1 < −3
czyli to będzie (x
1; −3) ∪ (x
2; 3)
3 lis 16:41
Basia:
oj w ogóle poknociłam, bo jak widać źle przepisałam
x∊(−
∞; x
1) ∪ (−3; x
2) ∪ (3; +
∞)
3 lis 17:54
skra83: No jest innym sposobem. Ja rozwiązując tą nierówność nie przenosiłem jedynki na drugą stronę
tylko mnożylem przez mianownik
3 lis 18:27
skra83: Musze to jeszcze przekminić ale dzięki za ciekawy sposób
3 lis 18:28