PROblem
TOmek: Rumpek, pomozesz mi ze stereometrią, bo zakupiłem książce operonu 2012 i mi cos nie
pasuje..

?
3 lis 14:54
Godzio:
A to tylko
rumpek może

pisz zadanie, a nie !

Mam jeszcze 1 h to pomogę coś
3 lis 15:00
TOmek: Ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 2a i krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź AB podstawy ostrosłupa i przez środek D przeciwległej krawędzi
bocznej CS. Wyznacz pole otrzymanego przekroju.
−−−−−−−−−−−−−−−
Ile Wam wyjdzie wysokość przekroju

takie podpowiedzi:
| | a√39 | |
*krawędź boczna ostrosłupa wyjdzie : |
| |
| | 3 | |
| | √13 | |
*cosinusa nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszyzny podstawy cosα= |
| |
| | 13 | |
| | 2a | |
i tu myśle ,ze jest błąd bo w ksiązce jest ,ze hwys. przekroju= |
| *√3 |
| | 3 | |
3 lis 15:05
TOmek: myslisz, tez ,ze jest błąd?
3 lis 15:15
3 lis 15:16
TOmek: ja mam sposob by to obliczyć, lecz nie wiem czy robie błąd rachunkowy czy jest błąd w
odpowiedziach.
3 lis 15:21
rumpek: Ja zrobiłbym to tak jak na stronie co podesłała iza, ogólnie to nauczycielka daje mi
zadania z tego zbioru właśnie. Niestety nie mam dobrej opinii na jej temat − zadania są zbyt
proste, dość dużo błędów w odpowiedziach.
A ty TOmek piszesz próbną maturę z matmy rozszerzoną (Operonowską)?
3 lis 15:28
Godzio: Miałem pomóc a musiałem odejść na chwilę od kompa, sorki
3 lis 15:31
Basia:
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
x = |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | a2*3 | | a2+12a2 | | 13a2 | |
L2 = x2+H2 = |
| + 4a2 = |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
to się zgadza
ale nie wiem co mi ma dać kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
raczej jest mi potrzebny kąt β czyli kąt nachylenia krawędzi bocznej do
krawędzi podstawy
L
2 = a
2 + L
2 − 2aL*cosβ
2aL*cosβ = a
2
a potem
b
2 = a
2+(
L2)
2 − 2aL*cosβ
b
2 = a
2+(
L2)
2 − a
2
mając b pole policzysz bez problemu
h
p2 = b
2 − (
a2)
2 =
| 39a2 | | a2 | | 13a2 | | a2 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| 6 | | 4 | | 2 | | 4 | |
jeżeli się nie pomyliłam to w odpowiedziach jest błąd
3 lis 15:32
TOmek: Tak pisze. Ciekawa opinia na temat ksiązki. Raczej ludzie chwalą tę książke. Zobaczymy w maju
jak to sie przełoży
3 lis 15:32
TOmek: no i hprzekroju sie nie zgadza. Pewnie błąd w ksiązce.
3 lis 15:34
Basia:
chwalą, ale głównie Ci z podstawy; też im ją polecam, bo zadania, które pojawiają się potem na
maturze są prawie w 100% takie jak te "serwowane" przez Operon
natomiast na temat rozszerzenia mam nie najlepszą opinię, tak jak piszesz TOmku: za łatwe,
a to większy "grzech" niż te błędy w odpowiedziach
3 lis 15:39
rumpek:
to nie
TOmek napisał, że są łatwe
3 lis 15:41
Basia:
a rzeczywiście, to
rumpek, który teraz domaga się poszanowania dla jego
praw autorskich
3 lis 15:46
rumpek: e tam
3 lis 15:48
TOmek: Zalezy też w które miejsce patrzymy ksiązki. Zgadzam sie ,ze zadania wprowadzające do działu są
łatwe, ale one mają tylko na celu powtórzenia pewnym wzórow (np; tw. cosinusów, tw.
dwusiecznej). Gdy spojrzymy na np: te 4 arkusze które mamy w ksiązce Operon 2012 i porównamy z
ostatnią maturą nie widzimy jakiejs wielkiej roznicy. Na szczescie mam taką niebieską ksiązka
(Pazdro) gdzię poziom rozszerzony jest nadzwyczaj wywyższony

Oczekuje od rozszerzenia coś w
granicy 60%, więc dlatego nie robie kazdego zadania "czerwonego z kiełbasy" typu wykaz,
uzasadnij itp
3 lis 15:50
TOmek: CKE powinno wypuszczać coś podobnego do tego z Operonu. Bo przecież chodzi o to by umieć robić
trudne zadania, a nie zeby umiec zaskoczyc przyszłego absolwenta liceum.
3 lis 15:51
rumpek: Jak dla mnie ta treść się cały czas powtarza tylko inne dane, ćwiczeniowy czy sprawdzający
podobne zadania. Dzisiaj dostałem ciągi skserowane i jakoś tak negatywnie oceniam. Jak dla
mnie mało maturalne zadania, więc przerzuciłem się na stary zbiór zadań OE dla klas II i III.
Chodzi o :
http://www.podreczniki-gandalf.pl/b/matematyka-klasa-3-zakres-podstawowy-b/
Co z tego, że są granice jeszcze w nim, ale zadania ma bardzo ciekawe, nieschematyczne.
3 lis 15:56
rumpek: Tu masz rację, jednak wiadomo CKE − już im nawet nie chciało się organizować próbnej z
matmy na początku listopada. Niektóre osoby powinny podać się do dymisji.
3 lis 15:57
Godzio:
Może nie o to żeby zaskoczyć, ale o to, żeby sprawdzić czy takowy uczeń poradzi sobie z
zadaniem, z którym się nie spotkał, nie sztuka jest zrobić mechanicznie zadania które się
robiło, ważne jest żeby widząc zadanie które wcześniej się nie robiło, zrobić wymyślając coś,
mnie na tej maturze co była 3 zadania zaskoczyły nowością, takie gdzie coś trzeba było
zauważyć, albo coś w tym stylu, reszta to mechaniczna robota
3 lis 15:57
Godzio:
rumpek właśnie taką książkę miałem na lekcjach w LO

Też uważam że jest bardzo dobra, na
pewno najlepsza z tych, które widziałem
3 lis 15:59
rumpek:
Godzio jakie np.: zadania? Mnie na tej maturce to zaskoczyło to, że 4 zadania na udowodnij
xD.I tak za pamięci: masz może jakieś takie ciekawe zadania z ciągów (arytmetyczny i
geometryczny)? Bo we wtorek mam jakiś konkurs z tego i trzeba trochę sobie porobić
3 lis 16:00
TOmek: jednak mnie przekonałes Godziu
3 lis 16:00
Godzio: rumpek szkoda że wcześniej nie mówiłeś, może coś zdążę napisać, ale zaraz wychodzę na pwr
i dzisiaj już nie wracam do domu

A co do zadań "zaskakujących" :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2995.html 5,12, i 9 z tym że z 9 nie miałem w ogóle styczności i niezbyt wiedziałem jak się do niego
zabrać, zwłaszcza, że nie lubiłem prawdopodobieństwa, zaraz coś napisze z tych ciągów
3 lis 16:04
rumpek: dzięki

jutro jakbyś miał czas to też możesz coś skrobnąć, bo bede dopiero na weekendzie
ćwiczył
3 lis 16:06
Godzio:
Pompa napełniająca pusty basen w pierwszej minucie pracy miała wydajność 0,2m
3/s a w każdej
następnej minucie jej wydajność zwiększano o 0,01m
3/s. Połowa basenu została napełniona po 2n
minutach, a cały basen po kolejnych n min. gdzie n jest liczbą naturalną Wyznaczyć czas
napełniania basenu oraz jego pojemność
Czy można sumę 42 000 zł. podzielić na pewną liczbę nagród tak aby kwoty tych nagród wyrażały
się w pełnych setkach zł., tworzyły ciąg arytmetyczny oraz żeby najwyższa nagroda wynosiła 13
000? Jeśli tak to podać liczbę i wysokości tych nagród
Długość krawędzi prostopadłościanu o objętości V = 8 tworzą ciąg geometryczny, a stosunek
długości przekątnej prostopadłościanu do najdłuższej z przekątnych jego ścian wynosi
| | 3 | |
|
| √2. Obliczyć pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu. |
| | 4 | |
Nie przerażaj się tylko

Zadania nie są może łatwe, ale do zrobienia
3 lis 16:13