pomocy
miro: prosze o pomoc w zadaniu , Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f postaci iloczynowej (jezeli to
możliwe) f (x)=12x2+6x+10 prosze bardzo o pomoc
3 lis 14:47
miro: pomoże mi ktos w zadaniu
3 lis 15:01
Aga: | | 1 | |
Liczysz Δ=b2−4ac=36−4* |
| *10=16 |
| | 2 | |
√Δ=4
Liczysz miejsca zerowe
Postać iloczynowa f(x)=a(x−x
1)(x−x
2).
| | 1 | |
Podstaw do wzoru za a= |
| i za x1i x2 i otrzymasz odpowiedź. |
| | 2 | |
3 lis 15:10
miro: tak mam podane ale za samo x co mam dac czy to mam obliczyc
3 lis 15:19
Aga: X to x i nic za niego nie podstawiasz, czyli go przepisujesz.
3 lis 15:22
miro: czyli bedzie tak x=12(x−(−10))(x−(−2)) i co dalej
3 lis 15:27
miro: nie wiem czy to na tym sie konczy czy dalej trzeba obliczac
3 lis 15:33
Aga: Można prościej dwa minusy obok siebie zamień na +
| | 1 | |
y= |
| (x+10)(x+2) i to jest właśnie postać iloczynowa, czyli taką trzeba podać odpowiedź. |
| | 2 | |
3 lis 15:47
miro: dziekuje za pomoc
3 lis 15:52
miro: mam jeszcze jedno pytanie jezeli delta wyjdzie ponizej zera to dalej sie nie oblicza pytam sie
bo obliczam inne zadania
3 lis 16:10