Funkcja kwadratowa
Maturzystka: Dla jakich wymiernych wartości parametru m równanie mx
2+(m+1)x+m−1=0 ma tylko całkowite
pierwiastki? Z góry dziękuję za pomoc
3 lis 14:18
Maturzystka: up
3 lis 19:30
Maturzystka: Proszę o pomoc
3 lis 19:57
Maturzystka: Ponawiam
3 lis 20:15
Maturzystka: Ponawiam
3 lis 21:16
Grześ: 1. dla m=0 otrzymujemy:
x=1∊ C, spełnia
2. dla m≠0 liczymy Δ:
Δ=(m+1)
2+4m(m−1)=m
2+2m+1−4m
2−4m=−3m
2−2m+1
Aby otrzymać pierwiastki całkowite delta musi być postaci kwadratu wyrażenia, wiec:
Δ
m=0
Δ
m=4+12=16
√Δm=4
Tak więc:
| | 1 | |
m∊{−1,0, |
| }  |
| | 3 | |
3 lis 21:40
Maturzystka: Ponawiam
3 lis 21:40
Maturzystka: Dzięki wielkie
3 lis 21:41
Maturzystka: Niestety ale nie rozumiem dlaczego wyrażenie musi być w postaci kwadratu, przecież w innym
przypadku też może posiadać całkowite rozwiązania. Poza tym gdy m=−1 równanie niestety nie
posiada pierwiastków.
3 lis 21:46