:)
studentka: wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
f(x)= x2 + x−2
3 lis 14:11
Godzio:
Policz pochodną
3 lis 14:12
studentka: no ale mi wychodzi 0
bo bedzie :
| | 2 | | 2 | |
2x*x−2 + x2* ( −2x−3 = |
| − |
| |
| | x | | x | |
3 lis 14:15
sushi_ gg6397228:
masz dodawanie funkcji, wiec kazda pochodna liczysz osobno
3 lis 14:18
Godzio:
(x2 + x−2)' = 2 * x2 − 1 + (−2)x−2 − 1 = 2x − 2x−3
3 lis 14:19
studentka: o matko no tak. dziekuje za pomoc
3 lis 14:37
studentka: a co zrobić z takim przykładem ?
f(x)= x
3 √x−1
wiem ze trzeba policzyć pochodne :
| 1 | | −1 | |
| x* (x−1) |
| + 3√x−1
|
| 3 | | 3 | |
ale co dalej ?
3 lis 15:12
Basia:
to jest x3*√x−1 czy x*3√x−1 ?
3 lis 15:34