pytanie
tn: czy mogę tak zapisać?
x≥3
√x−3 > 9−x /2
|x−3| >81 − 18x + x2
potem rozwiązywać takie równanie?
3 lis 14:05
sushi_ gg6397228:
jak x= 10, 11 itp , to prawa strona jest ujemna, wiec trzeba tylko ograniczyc sie do mniejszego
zbioru
3 lis 14:06
Godzio:
Nie, zobacz co się dzieje gdy x > 9
Czyli dla x ∊ <3,9> mamy to co Ty piszesz, dla x ∊ (9,∞) mamy ... ?
3 lis 14:07
Jolanta: jeżeli o to równanie na dole chodzi
x−3>81−18x+x2 lub x−3< 81−18x+x2
rozwiązujesz oba
3 lis 14:08
Godzio: Jolanta nie koniecznie, jeżeli mamy, że x ≥ 3 to nie trzeba pisać modułu, tylko od razu:
x − 3 > x
2 − 18x + 81
3 lis 14:11
Jolanta: drugie ma byc x−3<−(81−18x+x2)
3 lis 14:11
tn: to w końcu jak?
3 lis 14:16
tn: dlaczego nie da się tego rozwiązać podnosząc do kwadratu?
3 lis 14:17
Jolanta: Ech jak mi sie wydaje,że juz wiem o co chodzi to sie okazuje ,ze znów coś nie tak .To jak to
ma byc poprawnie zrobione?
3 lis 14:18
Godzio:
D : x ≥ 3
√x − 3 > 9 − x (żeby podnieść do kwadratu obie strony muszą być nieujemne)
x ≤ 9
x − 3 > x2 − 18x + 81
0 > x2 − 19x + 84 ⇒ x ∊ (7,12)
więc w danym przedziale naszą odpowiedzią jest x ∊ (7,9>
Wracamy do początku i patrzymy co się dzieje dla x > 9
√x − 3 > 9 − x
liczba dodatnia > liczby ujemne −− to jest spełnione dla każdego x > 9
więc odp to : x ∊(9,∞)
Odpowiedź końcowa to suma przedziałów:
Odp: x ∊ (7,∞)
3 lis 14:25
Jolanta:
3 lis 14:27
Godzio:
A jak można inaczej ?
√x − 3 > 9 − x = − x + 3 + 6 = −(x − 3) + 6 √x − 3 = t ≥ 0
t > − t2 + 6
t2 + t − 6 > 0, z tego mamy:
t > 2 lub t < − 3 −− sprzeczność
√x − 3 > 2 /2
x − 3 > 4
x > 7
Koniec (oczywiście na początku określamy dziedzinę)
3 lis 14:28
Godzio:
Jolanta mogę spytać z ciekawości, Ty jesteś z LO ?
3 lis 14:31