poprosze o pelne rozwiazanie i wytlumaczenie bo nie wiem o co chodzi>pomocy
KILUNIA: log26=
log2 12=
log248=
15 mar 13:32
Eta:
Kilunia ! napisz treść zadania !
Pomogę Ci
15 mar 13:39
KILUNIA: wyraz wartosc wyrazenia. czyli nap.
log29=2 bo 32 to 9
mam cos takeigoo w zeszycie trzeba te logarytmy rozwiazac
15 mar 14:11
KILUNIA: log2= 3 a nie 2 sory pomylka
15 mar 14:13
Eta:
napisałaś w pierwszym log26 ( czy log29
Kinia! .. ja to wiem!
Tylko czy w tym zadaniu jest treść:
zapisz za pomocą log26
log212 i log2 48 ( taka jest treść ?
15 mar 14:16
KILUNIA: albo to np. polecenie:
oblicz:
log5150- log53-log52=
15 mar 14:17
KILUNIA: wyraz wartosc wyrazenia za pomoca a,wiedzac ze a=log23
to do tego pierwszego jest tresc
15 mar 14:19
KILUNIA: log26
15 mar 14:20
Eta:
Ok

ze wzoru:
log
ab - log
ac = log
a( b/c)
więc;
log
5( 150/ 3*2) = log
5 25 = 2 bo 5
2 = 25
15 mar 14:21
Eta:
teraz ok!

więc tak:
log
26 = log
2(2*3) = log
22 +log
23 = 1 +a bo log
22 = 1
odp 1 +a
rozumiesz już?
15 mar 14:24
Eta:
podobnie:
log
212 = log
2( 4*3) = log
24 + log
23 = 2 +a
bo log
24 = 2 bo 2
2=4
ostatni policz sama , już dasz radę
15 mar 14:26
KILUNIA: niom a to odejmowanie?
15 mar 14:26
KILUNIA: a jezeli bym miala polecenie poprostu oblicz:
log
29=
log
248=

15 mar 14:28
KILUNIA: dzieki juz czaje tamto
15 mar 14:29
Eta: Już Ci przecież napisałam! 14:21
Nie wiem o co więc jeszcze pytasz?
to własnie wynik z tego odejmowania logarytmów
15 mar 14:30
KILUNIA: aaa
a to c npisalam o 14,28
15 mar 14:33
Eta:
Wyniku dokładnego nie otrzymasz

bo 9 nie jest potęgą liczby 2
i 48 też nie!
wtedy tylko tak; log
29 = log
23
2 = 2*log
23
log
248 = log
216*3 = log
216 + log
23 =
= 4 + log
23 i tyle! bo 2
4= 16
15 mar 14:34
KILUNIA: o dziekuje ci bardzoo milego dnia
15 mar 14:40
Eta: OK
15 mar 14:41