rozwiąż nierowności
Sonia: rozwiąż nierowności:
(2−x)(x+1)2(3−x)4≤0
3 lis 13:34
Jolanta: zaznaczasz na osi pierwiastki rysujesz linie przechodzaca przez pierwiastki.Rozwiazaniem jest
to co pod osią
Wiesz którego stopnia jest wielomian ?
z kad zaczniesz rysowac linie ?
pamietasz co sie dzieje jezeli pierwiastek jest wielokrotny ?
3 lis 13:49
Tadeusz: skąd .... a nie z kąd miła Jolu −
3 lis 14:00
Jolanta: 2−x=0 x+1=0 3−x=0
x=2 x=−1 x=3 te x to pierwiastki
x=−1 jest pierwiastkiem dwukrotnym
x=3 jest pierwiastkiem czterokrotnym
gdybys wszystko pomnożyła wyszedłby wielomian siódmego stopnia − x7 a =−1czyli zaczynasz
rysowac od lewej strony pod osią
jeżeli pierwiastki są wielokrotne to przy nieparzystej krotności linia przechodzi przez nie
jezeli sa parzyste jaik w tym zadaniu to odbija sie od nich
3 lis 14:03
Jolanta: Wiem ,wiem Tadeuszu nawet mnie w oczy gryzło jak wysyłałam
3 lis 14:04
Sonia: czyli (2−x)≤0
−x≤2
x≥2
czyli dalszych nawiasów nie wymnażam
(x+1)≤0
x≤−1
3−x≤0
x≥3
?
3 lis 14:04
Sonia: no tak do zera
3 lis 14:05
Sonia: a jakby był wielomian 8 stopnia
to znaczy np.
x8 a
to bym zaczynała rosować jak?
3 lis 14:07
Sonia: czyli jak minus przy x z największą potęgą to zaczynam od dołu a jak plus to od góry tak?
3 lis 14:10
Sonia: Zawsze od lewej strony zaczynamy rysować?
3 lis 14:15
Jolanta: zawsze od lewej ,jeżeli przy najwyższej potedze jest liczba dodatnia to od góry jeżeli ujemna
to od dołu
pokaż jak narysujesz
3 lis 14:21
Jolanta: co ja pisze od Prawej tylko od prawej zaczynamy
3 lis 14:22
Jolanta: idę wypic kawe bo juz tępa sie robie a Ty narysuj ale pamietaj od prawej i na pierwiastkach
parzystokrotnych odbija sie
3 lis 14:23
Ewa: no właśnie bo mi sie coś nie zgadzało jakoś tak pamietałam, że sie od lewej rysowało

Kumam wtedy, parzsyste sie odbijaja a przez nieparzyste przechodzą i jako wynik w tym
przykładzie podajemy to co pod osią

Dzięki wielkie koleżanko zasłużyłaś na dobrą mocną
3 lis 14:27
Ewa: a wiesz jak zamienić −2 na log o podstawie 1/2?
3 lis 14:29