Rowiąż Równania...
Drazetka: Zad1. Rozwiąż równanie i ustal, czy jest to równanie określone czy sprzeczne.
2x−(4−x)=2(1.5x−2)
Zad.2 Rozwiąż nierówność. Zbiór przedstaw na osi liczbowej i w postaci przedziału liczbowego.
Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność.
4x+43<23x+5 < (mniejsze lub równe)
Zad.3. Rozwiąż równanie.
3x−1 13−x = 7x 5(x+3)
____ ___ __ _____
5 2 3 6
3 lis 12:13
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem−−> pokaz swoje obliczenia
3 lis 12:15
Moniiii: też potrzebuję te trzy zadania ! mogę prosić o rozwiązanie ?
3 lis 14:35
Galaretka99: zad.1.
2x−(4−x)=2(1.5x−2)
2x−4+x=3x−4
3x−3x=4+4
0=8
Równanie jest sprzeczne
3 lis 14:38
Moniiii:

w tym zadaniu 2 to będzie tak? :
4x+43≤23x+5
4x−23x≤5−43
−19x≤−38 l : (−19)
x≤2
odp. x∊<2;+
∞)
dobrze ?
3 lis 14:44
Galaretka99: tak
3 lis 14:45
Moniiii: a mogę prosić o to zad.3 ?
3 lis 14:46
Galaretka99: musisz to sprowadzić do najmniejszego wspólnego mianownika.
3 lis 14:50
Galaretka99: no i obliczyć.
3 lis 14:50
Galaretka99: wspólnym mianownikiem jest 30.
3 lis 14:51
Moniiii: wyszedł mi dziwny wynik

ma ktos obliczenia ?
3 lis 14:57
adamo15: rozwiąż równanie i nierówność
a) lx−9l=24 b) lx−3l≥12
3 lis 15:01
adamo15: zapisz rozwinięcie dziesiętne ułamka 5/7. Wynik podaj z dokładnością do:
a) 0,0001 b)0,01 c)0,1 oraz podaj czy są to przybliżenia z nadmiarem czy niedomiarem.
3 lis 15:04
Drazetka: 5/7 −> 0,71428571
a) 0,7143 −>z nadmiarem
b) 0,71 −> z niedomiarem
c) 0,7 −> z niedomiarem
5 lis 17:38