Narysowac wykres znaku wielomianu
Mariusz: W(x) = −5(2x+3)3 x2(5−2x)5
Po rozwiazaniu na cwiczeniach wyszlo tak:
W(x) = −5*23(x+112)3 x2(−2)5(x − 212)5
W(x) = 5−28(x−212) * x2 * (x+112)3
Moze mi to ktos wytlumaczyc skad to sie wzielo? : o kompletnie nie moge tego pojac. Po
zrobieniu wykresu bylem pewny ze zaczyna sie on z prawej strony od dolu a okazuje sie ze
wielomian zaczyna sie od liczby dodatniej przez co wykres idizie od gory. Bardzo prosze o odp
Mam cale rozwiazane zadanie tyle ze nie wiem jak to sie przeksztalcilo. skad te 2 rozwiazania
sie wziely ?
3 lis 12:02
Aga:

Nie musisz robić tak samo.Przyrównaj do zera to co jest w nawiasie i x
2x+3=0
x=−1,5 →pierwiastek 3−krotny
−2x+5=0
x=2,5 → pierwiastek pięciokrotny
x=0 →pierwiastek 2−krotny
Ustalam, czy rysować od góry, czy od dołu
na początku jest −, przed x w pierwszym nawiasie +, przed x
2 +, ale w drugim nawiasie przed
x jest − podniesione do potęgi 5 wychodzi −. Ostatecznie −*+*+*−=+,czyli od góry.
3 lis 12:27
Mariusz: No wlasnie liczylem w ten sposob tak jak Aga napisalas, przyrownlaem do zera, piecokrotnosci
wszystko rozumiem tylko wlasnie nie potrafilem zrozumiec dlaczego wielomian zaczyna sie od
liczby dodatniej skoro na pierwszy rzut oka wydaje sie byc ujemny.
To co napisalas:
"Ustalam, czy rysować od góry, czy od dołu
na początku jest −, przed x w pierwszym nawiasie +, przed x2 +, ale w drugim nawiasie przed x
jest − podniesione do potęgi 5 wychodzi −. Ostatecznie −*+*+*−=+,czyli od góry."
w zupelnosci daje mi do zrozumienia w jaki sposob wykres zaczyna sie od gory a nie od dolu tak
jak to mi wychodzilo. Dziekuje bardzo za odpowiedz Aga !
3 lis 12:51
Aga: Cieszę się, że zrozumiałeś.
3 lis 13:16