WItam! Czy mógłby mi ktoś pomóc w wyznaczeniu pochodnej tej funkcji?
Matuma: Prosta pochodna: x(x−1)
2
Niestety mi nie wychodzi
3 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
3 lis 11:17
Matuma: =2x(x−1) * (x−1 +x)
Najpierw robię pochodną z potęgi, następnie x i (x−1) traktuję jako 2 funkcje, czyli korzystam
ze wzoru:
(f*g)'= f'g + fg'
I coś w rozwiązaniach inaczej wychodzi...
3 lis 11:23
sushi_ gg6397228:
f= x
g= (x−1)2 i teraz ten wzor
3 lis 11:29
Matuma: Aha, czyli ten (x−1) cały czas bierzemy do kwadratu? Przecież już do ''upochodniliśmy''
3 lis 11:30
sushi_ gg6397228:
albo robisz
x(x−1)2= x(x2−2x+1)= x3 −2x2+x
i teraz liczysz kazdy skladnik osobno
3 lis 11:32
Matuma: Dlaczego po upochodnieniu kwadratu dalej go zapisujemy?
3 lis 11:40
sushi_ gg6397228:
zapisalem tylko jak powinno sie zastosowac wzor na pochodna iloczynu
bo nie mozna liczyc pochodnej potegi a ptoem wzoru na (f*g)'=...
tylko od razu trzeba funkcje wyjsciowa rozpisac tak jak pokazałem o 11.29
3 lis 11:44
Matuma: Już rozumiem! Trzeba całą funkcję potraktować jako 2 funkcje, bez żadnego upochadniania potęg!
Wyszło mi dobrze, dziękuję!
3 lis 11:47
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
3 lis 11:51