Liczby zespolone.
Norbert: Liczby zespolone. Prosze o rozwiazanie,
z2+2z+14−i=0
3 lis 11:10
gwiazda: Takie coś liczysz delte
3 lis 11:29
Norbert: No tak wiem. Ale jakos nie zgadza mi sie moj wynik z wynikiem z ksiazki
3 lis 11:32
Norbert: I dlatego prosilem zeby ktos to rozwiazal w ramach sprawdzenia.
3 lis 11:34
gwiazda: Pokaż obliczenia
3 lis 11:35
gwiazda: to znajdziemy błąd
3 lis 11:35
Norbert: To juz pisze geodetko.
3 lis 11:36
gwiazda: Skąd wiesz , że ja geodetka?
3 lis 11:37
Norbert: Δ=4−4(1(14−i))=3−4i
a2−b2=3
ab=2
b=2a i tutaj tam przeksztalcam i wychodzi a4−3a2−4=0 podstawiam sobie za a2
zmienna t
i wychodzi Δ=9+4*4=25 pierwiastek =5
t1=−1 czyi nie bedzie
t2=4
a2=4
a=2 ⋁ a=−2
b=1 b=−1 √Δ= 2−i √Δ= −2−1
z1=−2−2−i/2 = −2−1/2i z2=−2+2 −1/2 = −1/2i
3 lis 11:47
Norbert: Sory ze tak dlugo. A bo juz mi i tomkowi pomagalas przy pochodnych.
3 lis 11:47
sushi_ gg6397228:
zawsze mozesz zrobic sprawdzenie−−> podstawic oblcizone z1 i z2 do wyjsciowego i zobaczyc czy
sie wyzeruje
3 lis 11:50
Norbert: Oo. Juz sprawdzam
3 lis 11:51
gwiazda: | | −2+2+1 | | 1 | |
zobacz na delte czemu masz 2 a potem −2? i masz mieć z1= |
| = |
| i
|
| | 2 | | 2 | |
| | −4−i | | 1 | |
z2=−2−2−i2= |
| =−2− |
| i |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 11:54
gwiazda: A już wiem kolos z zespolonych i dziedziny piszecie
3 lis 11:55
sushi_ gg6397228:
√Δ= 2+i
√Δ= −2 −i
tutaj przyciales i juz dalej cos nie tak z tymii minusami−−> zrób ułamki ot tam ciezko sie
czyta z1 i z2
3 lis 11:55
Norbert: czyli powinno byc z2= 1/2i bez tego minusa.
3 lis 11:55
Norbert: Okejka. A mam takie pytanie tylko nie wiem czy mnie zrozumiecie. Bo wzor na x1= −b−√Δ/2a a
na x2=−b+√Δ/2b. No i jak w liczbach zespolonych na koncu wychodza i te dwa pierwiastki z
delty. To skad mam wiedziec ktory do ktorego wzoru podstawic?
3 lis 11:59
gwiazda: Jak podstawisz pierwiastek do głównego to Ci powinno się wyzerować
3 lis 12:01
sushi_ gg6397228:
po prostu wpisujesz + i dajesz raz jedno rozwiazanie, raz drugie
3 lis 12:03
Norbert: aaa. Moglbym miec z toba cwiczenia
3 lis 12:06
gwiazda: A co pani S. nie podoba Ci sie ? Albo Profesor?
3 lis 12:09
Norbert: Pani jeszcze ujdzie. Profesor troche gorzej
3 lis 12:10
gwiazda: Profesor dobrze tłumaczy tak samo Pani

Ale macie gorzej bo dostajecie zadania nie z ksiazki
a my rok temu dostawalismy u Pani G z ksiazki
3 lis 12:12
Norbert: na kolosach? No u nas tez mialy byc z ksiazki na pochodnych. To jeden faktycznie byl, ale
pozostale juz nie. ALe na szczescie mam to juz za soba
3 lis 12:14
gwiazda: Zdałeś pochodnę ?

Rok temu z 3 pochodnych mieliśmy miec 2 dobrze i co zjazd nawet pisalismy
je
3 lis 12:22
Norbert: No zdalem. No nie wiem u nas jak miales 1 zle to nie zdawales. Mogles sie walnac w znaku
ewentualnie gdzies. Albo w nawiasach. W 1 terminie walnalem sie w 1 i nie zdalem. Poszedlem na
konsultacjie i sie udalo. Bo nie mozemy pisac na cwiczeniach popraw
3 lis 12:25
gwiazda: Wiem my całki mamy isc na konsultacje ale nie sprawdzone sa a wlasnie na konsultacjach
sprawdzila Ci ?

Gratulacje
3 lis 12:32
Norbert: No tak na konsultacjach sprawdzila mi. Ej bo w sobote mamy ze zbiorow i zespolonych. Tylko nie
ogarne w zespolonych rownan zespolonych i ilustracji graficznych. Myslisz ze bez tego da rade
to ruszyc?
3 lis 12:36
MrPytanie: Chcecie sie sprawdzic w malym zadaniu?
3 lis 12:38
Norbert: No pewnie dawaj. Tylko ostrzegam ze moja wiedza jest wysoce ograniczona
3 lis 12:39
gwiazda: Oj nie wiem

Bo nie wiem jak ta Pani Doktor ocenia , a nie z dzieniny piszecie i zespolonych?
Zespolone równania tak jak rownania normalne w miare

My rok temu mielismy 4 dzialy na 1
kolosie
3 lis 12:40
Norbert: no tak z dziedziny. Haha zle mi sie jakos napisalo. łooo to dobrzze ze ja nie mam 4 dzialow na
jednym.
3 lis 12:42
MrPytanie: Liczby zespolone:
Wykazać, że ze zbioru pierwiastków trzeciego stopnia z 1 można tak wybrać jeden element ω, żeby
te pierwiastki można było wyrazić w postaci ω, ω2, ω3. Iloma sposobami można wybrać ten
element ω? Wykazać dalej, że:
(1 + ω2)4 = ω;
(1 − ω + ω2)(1 + ω − ω2) = 4;
(1 − ω)(1 − ω2)(1 − ω4)(1 − ω5) = 9;
3 lis 12:44
gwiazda: 4 działy logika , dziedzina zespolone rownanie kwadratowe i granice

Ale zadania z ksiazki
byly

2 granice ciagu i 2 dziedzny , jedno rownanianie i zaprzeczanie w logice

Banal
3 lis 12:44
gwiazda: Mrpytanie to nie dla mnie zadanie
3 lis 12:46
Norbert: tak jak myslalem Mr.Pytanie moja wiedza jest nie wystarczajaca do tego.
3 lis 12:46
Norbert: ahahahaha
3 lis 12:46
gwiazda: Powodzenia na kolosie

Może będzie poprawa ?
3 lis 12:53
Norbert: ahahaha. Nie, zdaje za 1 razem wiec poprawa mnie nie interesuje
3 lis 13:07
Norbert: nie dziekuje
3 lis 13:07