granica
alfa:
Oblicz granicę ciągu: n−nen2.
3 lis 10:55
sushi_ gg6397228:
=−∞
3 lis 11:05
alfa: a jak do tego doszedłeś?
3 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
n(1−en2)
lub po prostu eczegos tam rosnie szybciej niz funkcja liniowa wiec do granicy bierze sie
tylko wyrazenie z [ C[ e]]
to tak samo jak
x−2x2 przy (x−−>∞)
3 lis 11:13
alfa: | | 2 | | 2 | |
Czyli w takim przypadku |
| −ne3n2−2 będzie n( |
| −e 3n2−2), czyli ∞*− ∞= − ∞  |
| | n | | n2 | |
3 lis 11:23
sushi_ gg6397228:
0− ∞= ...
nie trzeba tyle kombinowac
3 lis 11:30
alfa:
Rozumiem, że tylko wyrażenie z e powinno nas interesować w takich przypadkach. A jeśli
przykładowo mamy
| | 2 | | 2 | |
e1n+ |
| to jak z tego wybrnąć? Bo e będzie w potędze coraz mniejsze a |
| dąży |
| | n | | n | |
do 0.
3 lis 11:35
3 lis 11:36
sushi_ gg6397228:
zanim cos sie zrobi to trzeba pomyslec czy tylko e czy cala wyrazenia trzeba brac pod
uwage
bo jak wyjdzie symbol nieoznaczony, to trzeba troche poprzekształcac ułamek
3 lis 11:38
alfa: 1. No tak.. Czyli w takim przypadku n
2e
1n+2 mamy
∞*1=
∞
3 lis 11:41
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna sprawdzic podstaiajac np
n= 100
n=10000
n= 10000000
i bedziemy wiedziec czy nasze obliczenia pokrywaja sie z wynikiem
granica sie zgadza−−> nie wnikam w zapis tego
3 lis 11:42
alfa:
Aj tam ważne, że wiem o co chodzi

(Oczywiście z twoją pomocą) W sumie bez rozpisywania
można to stwierdzić podając tylko wynik i też będzie okej. Mam jeszcze taki przykład z
logarytmem naturalnym: 3−ln(1+n!) jak taki przypadek można rozwiązać?
3 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
jaka jest wartosc argumentu w logarytmie
3 lis 11:58
sushi_ gg6397228: jak n−−> +∞
3 lis 11:58
alfa: chodzi ci o te wzory ln=loge oraz lnex=...?
3 lis 12:06
alfa: jeśli chodzi o zawartość w nawiasie to dązy do nieskończoności
3 lis 12:07
sushi_ gg6397228:
nie pytam sie o podstawe tylko argument (1+n!) −−> ∞
ln (+∞)−−−> ....
3− .... −−> ...
3 lis 12:11
alfa: No tak otrzymujemy −∞. Tylko czasem nie wiem czy trzeba rozpisywać. A jeśli mam n2lnn−n to
tutaj już mamy symbol nieoznaczony ∞−∞. i wtedy trzeba jakoś inaczej to przedstawić.
3 lis 12:15
sushi_ gg6397228:
n(n * ln − 1) −−−>
3 lis 12:18
sushi_ gg6397228:
mamy ln n < n wiec ln n przy n2 jest dodatkiem i masz takie cos
a*n2 − n−−> wielomian i wiadomo jak jest jego granica
3 lis 12:19
alfa: =+∞ No tak masz rację. A jak postępujemy z funkcjami bo sinus i cosinus to wiadomo, że jest
ograniczony a takie przypadki jak te: π− 2arctgn2 oraz narcsine1n
3 lis 12:26
sushi_ gg6397228:
do czego dązy arc tg x

zawsze zabieramy sie od srodka kazdej funkcji
3 lis 12:27
3 lis 12:33
sushi_ gg6397228:
nas interesuje x−−> +
∞ czyli arctg x−−> ...
gorzej jak by bylo
| | π | |
n( |
| − arctg n) (takie sie trafiają w asymptotach) wiec wtedy (∞*0 = symbol |
| | 2 | |
nieoznaczony)
3 lis 12:35
3 lis 12:41
sushi_ gg6397228:
oczywiscie dla podanej przez mnie granicy; wiec wynik calego wydaje sie oczywisty
3 lis 12:43
alfa: czyli zostaje nam π−πn2? troche nie rozumiem tego
3 lis 12:46
sushi_ gg6397228:
przeciez tam byl arctg (n2)===> π/2
3 lis 12:46
alfa: czyli π−π= 0
3 lis 12:48
alfa: | | π | |
arctg n dąży do |
| , czyli tam w twoim przypadku, który podałeś w nawiasie będzie 0 i |
| | 2 | |
symbol nieoznaczony, więc jak to wtedy przekształcić w takim razie?
3 lis 12:53
sushi_ gg6397228:
| | f | | g | | 0 | | +−∞ | |
f*g= |
| = |
| i wtedy bedzie [ |
| ] lub [ |
| ] i Hospital |
| | | | | | 0 | | +−∞ | |
3 lis 12:56
alfa:
| | π | |
Może daruje sobie takie przykłady  Biorąc pod uwagę, że arctg n dąży do |
| to w |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
przykładzie |
| +arctg n , |
| dąży do 0 a arctg n do |
| , więc będzie |
| | n | | n | | 2 | |
3 lis 13:01
sushi_ gg6397228:
tak
3 lis 13:05
alfa:
| | π | |
a w tym przykładzie co wcześniej podałem narcsine1n będzie ∞* |
| ? |
| | 2 | |
3 lis 13:11
sushi_ gg6397228:
cala granica =...
3 lis 13:22
alfa: =∞?
3 lis 13:29
sushi_ gg6397228:
tak
3 lis 13:43