Zadanie
Mathew: Pomoże mi ktoś?
Prosze o krótkie wytłumaczenie jak rozwiązać tą nierówność?
-x2 + 4x - 4 < 0
dziekuje bardzo...
15 mar 13:05
tim: Mathew tu jest np. wzór skróconego mnożenia.
-x2 + 4x - 4 < 0
-(x2 - 4x + 4) < 0
-(x - 2)2 < 0 * (-1)
(x - 2) 2 < 0 √
x - 2 < 0 x - 2 > 0
x < 2 x > 2
X ∈ R \ {2}
15 mar 13:09
Mathew: dziekuje... mógłbys mi jeszcze wytlumaczyc jak to zamieniac...
np z y= 3x
2 + 6x + 4 tak ze wychodzi y=3(x + 1)
2 + 1

?
nie rozumie tego...
15 mar 13:15
tim: y= 3x2 + 6x + 4
y= [3x2 + 6x + 3] + 1
Tu możemy wyciągnąć 3 przed nawias:
y = 3(x2 + 2x + 1) + 1
A teraz w nawiasie jest już prosty wzór skróconego mnożenia:
y = 3(x + 1)2 + 1
15 mar 13:19
Bogdan:
Dzień dobry.
tim i Mathew.
Jeśli nierówność mnożymy przez liczbę ujemną, to trzeba zmienić znak nierówności
na przeciwny.
Tutaj: -(x - 2)2 < 0 / * (-1)
(x - 2)2 > 0
15 mar 13:19
Mathew: aha,, dzieki tim... Bogdan ma racje...
15 mar 13:21
tim: Oj, sorry zapomniałem... Ale wyjdzie to samo..
15 mar 13:22
tim: Witamy Ciebie Bogdanie
15 mar 13:22
Mathew: panowie skad sie wziela ta dwójka za nawiasem (x-2)2>0

(patrz nierownosc)
15 mar 13:26
Mathew: rozumie ze to jest
2
?
15 mar 13:27
tim: tak, tak
15 mar 13:28
Mathew: czyli
-x2 + 4x - 4 < 0
-( x2 + 4x - 4)<0
-(x - 2)2 < 0 | *(-1)
(x-2)2 > 0
x>2
tak?
15 mar 13:31
tim: (x-2)2 > 0 P{}
|x-2| >0
15 mar 13:32
tim: teraz dalej trzeba wartość bezwzględną...
15 mar 13:32
Mathew: a jak to zrobic?
15 mar 13:34
tim: x - 2 > 0 x - 2 < 0
Opuszcza się wartość bezwzględną:
Przenieś 2 na drugą stroną i zobacz co zostanie.
15 mar 13:36
Mathew: aha.. ok rozumie... dzieki...
a jesli mam taki przyklad?
2x2 - 4x > 0 ?
15 mar 13:37
tim: Tu jest wzór:
(a+b)(a-b) = a2 - b2
15 mar 13:39
tim: Spróbuj rozbić.
15 mar 13:39
Mathew: ok... sparwdzisz mi

dzieki
15 mar 13:40
Eta: tim:
należy tak:
2x( x -2) >0 x= 0 v x = 4 ramiona paraboli do góry
+ + + I I + + +
----------0----------------4----------->x
I - - - - - I
wybierz przedziały " + + + " bez miejsc zerowych
bo nierówność jest ostra!
15 mar 13:43
Eta:
Sorry x =0 v x = 2 oczywiście



! (
15 mar 13:44
tim: Oj, no racja.. Przejmuj stery.
15 mar 13:45
Eta:
Tim! widzisz że zamiast 2 " klapnęłam " 4
15 mar 13:46
15 mar 13:47
Eta:
Możesz! ale wyłączając przed nawias wspólny czynnik masz mniej liczenia
( bez delty) bo to nierówność niezupełna
postaci: ax2 + bx >0
15 mar 13:52
Mathew: to jest niemiecki wzor

- b +
√ b2 - 4ac
x1,2 =------- - ----------------
2a
moge z niego to liczyc?
15 mar 13:53
Mathew: - 2x
2 + 4x - 5 < 0
-2 ( x - 2)
2 - 1 < 0 | * (-1)
2 ( x - 2 ) + 2 > 0 | : 2
(x - 2)
2 + 1 > 0
P(2,1)
tak ma byc czy zrobilem jakis błąd

?
15 mar 14:05