trygonometria okrutna
balbina0108: Proszę o pomoc

tgα=
1235
3 lis 09:17
sushi_ gg6397228:
i co masz z tym zrobic
3 lis 09:20
balbina0108: obliczyć sinα i cos α
3 lis 09:30
sushi_ gg6397228:
| | sin x | |
zamiast tangensa piszesz |
| + jedynka trygonometryczna |
| | cosx | |
| ⎧ | sin xcos x = 1235 | |
| ⎩ | sin2 x + cos2 x= 1 |
|
| ⎧ | sin x = 1235 * cos x | |
| ⎩ | sin2 x + cos2 x= 1 |
|
podstawiasz za sinusa do drugiego i liczysz
nie podalas jaka jest wartosc kata (0
o, 90
o) czy (180
o, 270
o)
3 lis 09:35
balbina0108: kąta nie mam podanego, dzięki popróbuję
3 lis 09:46
sushi_ gg6397228:
to wtedy trzeba podac dwie odpowiedzi
| ⎧ | sin x= − ... | |
| ⎩ | cosx = −... |
|
lub
| ⎧ | sin x= + ... | |
| ⎩ | cosx = +... |
|
3 lis 09:47
balbina0108: ok, dzięki
3 lis 09:49
sushi_ gg6397228:
chyba ze to jest zadanie maturalne zamknięte

wtedy mozna inaczej to zrobic
3 lis 09:53
balbina0108: sinus mi wyszedł 1237
a cosinus 3537
3 lis 10:12
sushi_ gg6397228:
| ⎧ | sin x= −1237 | |
| ⎩ | cos x= −3537 |
|
| ⎧ | sin x= +1237 | |
| ⎩ | cos x= +3537 |
|
3 lis 10:20
balbina0108: tak pamiętam
3 lis 10:25