Wyznacz liczby a,b tak aby liczby 1,a,b,10 tworzyly ciag artmetyczny
pawel: Wyznacz liczby a,b tak aby liczby 1,a,b,10 tworzyly ciag artmetyczny
15 mar 12:57
cometa:
Witam!
1,a,b,10 --- tworzą ciąg arytm.
to z def ciagu masz dwa równania
2a= 1+b i 2b = a +10
rozwiąż ten układ i to wszystko!
Układ bardzo prosty!
po wyliczeniu sprawdź czy tworzą ciąg arytm ( wylicz r )
15 mar 13:26
Bogdan:
Mamy ciąg arytmetyczny (an):
a1 = 1
a2 = 1 + r = a
a3 = 1 + 2r = b
a4 = 1 + 3r => 10 = 1 + 3r => r = 3
a = 1 + 3 = 4
b = 1 + 2*3 = 7
Odp.: a = 4, b = 7
15 mar 13:27
Bogdan:
Witam Eto, nie wiedziałem, że już przyleciałaś
15 mar 13:28
tim: cometa

yeah!
15 mar 13:28
cometa: Witam Bogdanie!
Widzę ,że rozwiązałeś zadanie do końca!
Ja zostawiłam " furtkę" dla Pawła ........
Paweł pewnie już tago układu nie rozwiąże ?
15 mar 13:30
15 mar 13:32
tim: no u mnie średnio widać, ale powiedzmy, że tak ^^
15 mar 13:33
gosc: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
26 gru 16:02
Mateusz:
Taa jasne żeby ktoś dał sie nabrać na to... tak poza tym to nie spamuj!
26 gru 16:46
Iwona: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
27 gru 16:59