Rozwiąż układ równań jedną z trzech metod i sprawdź.
marmolade_21: Mam do wyliczenia na jutrzejsze zajęcia 3 równania, każde inną metodą (Cramera, Gaussa,
Jordana). Jest to dla mnie nowy materiał i zupełnie nie potrafię odszyfrować jak to się robi.
Proszę o pomoc! Może Wasze obliczenia coś mi rozjaśnią...
A) 3x − 5y − z = −15
−6x − 7y + 2z = −38
9x − y + 4z = −3
B) 7x − 5y − 8z = 2
4x + 11 y + 3z = −4
−6x + 6y − 12z = 5
C) x + 4y + 3z = 2
−3x + 5y + 8z = 3
5x + 2y − 3z = −1
3 lis 09:14
sushi_ gg6397228:
poszukaj na necie zrobionych zadan i NIE LICZ NA GOTOWCA
troche własnej inicjatywy
3 lis 09:23
marmolade_21: Mam do wyliczenia 30 takich równań, także te trzy to dla mnie tylko i wyłącznie pomoc, baza do
wyliczenia pozostałych zadań... liczę po prostu na to, że ktoś krok po kroku chociaż opisze co
należy zrobić, a zresztą będę kombinowała sama...
3 lis 09:26
sushi_ gg6397228:
Cramer−−> to liczysz z wyznacznikow
Gauss to robisz eliminacje na wierszach macierzy, tak aby dostac po lewej stronie w kazdym
wierszu tylko po jednej liczbie i reszcie 0
[A : B]
A− macierz z wspolczynnikow przy x,y,z
B− kolumna wyrazow wolnych
3 lis 09:31
3 lis 09:41
3 lis 09:42
3 lis 09:44