Pomocy!!
Moonisiaa19: Ile to jest? (−lne√e)2
3 lis 08:54
Bogdan:
x*√x = x?, wstaw liczbę w miejsce znaku zapytania
3 lis 09:03
Moonisiaa19: Ale jaką liczbe?
3 lis 09:11
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
np.: x3* |
| = x3*x−1 = x3 − 1 = x2, krótko: x3* |
| = x2 |
| | x | | x | |
i analogicznie: x
1*
√x = x
?
Tak samo jest dla e*
√e = e
?
3 lis 09:24
Bogdan:
Chyba za trudne pytanie zadałem.
Przypominam zatem wiadomości dotyczące potęgowania i logarytmowania.
x*√x = x1*x1/2 = x1 + 1/2 = x3/2
logazt = t*logaz
logaa = 1 ⇒ lne = 1
(−y)2 = y2
3 lis 10:06