oblicz przybliżona wartosc potegi (bez uzycia kalkulatora)
blolab: 81√5
2 lis 23:34
Zenoon z Doliny: pierwiastek z 5 to liczba wieksza od 2,3 a mniejsza od 2,4 . Mozna to napisac 812 * 813/10 .
6561 * 36*3/10 = 6561 * 318/10 = 6561 * 39/5 = 6561 * 35/5 * 34/5 = 6561 * 3 * 34/5
2 lis 23:45
Zenoon z Doliny: tyle narazie wymyslilem
2 lis 23:46
Bogdan:
81√5 ≈ (92)2,24 ≈ 94,5 = 94*90,5 = 94*√9 = ...
2 lis 23:56
blolab: a potem zauważylam ze w zadaniu jest podane zeby uzyc ze
√5 to 2,25 i wtedy juz sobie
poradzilam bo 0,25 bardzo łatwo zamienić na ułamek zwykły i potem juz łatwo wyliczyc ale
dziekuje za pomoc
3 lis 00:07
Fara: (0,1−2 − 0,25−1)−1
12 cze 16:26