jn
gu: Parowiec, płynąc z prądem rzeki przebywa odległość między dwiema przystaniami w czasie 5
godzin. Płynąc pod prąd tę samą odległość pokonał w czasie 8 godzin. Oblicz prędkość
parowca i prędkość prądu rzeki, jeżeli przystanie są oddalone o 80 km.
15 mar 12:46
tim: No ok. Jaki jest wzór na prędkość?
15 mar 13:13
gu: v=s/t
15 mar 13:22
tim: Więc:
t1 = 5h
t2 = 8h
Vparowca = x
Vprądu = y
s = 80km
Trzeba ułożyć układ równań
x + y = 80km / 5h
x - y = 80km / 8h
x + y, gdy statek płynie z prądem
x - y, gdy statek płynie pod prąd
Oblicz x i y z układu równań
15 mar 13:25
gu: x + y = 80km / 5h czemu tak ?
15 mar 13:26
gu: chodzi mi czemu na 5 ?
15 mar 13:26
tim: prędkość = droga / czas, czas w którym płynął z prądem to 5h
15 mar 13:29